Açıklama :
TS EN 197-1'e göre Puzolanik Çimento kütlece %45-64 portland çimentosu klinkeri ve % 36-55 puzolanik maddenin bir miktar alçıtaşı ile birlikte öğütülmesi sonucu elde edilen bir hidrolik bağlayıcıdır.
ÇEVREYLE DOST
Puzolanik Çimento, içerdiği mineral katkılar dolayısıyla karbon dioksit (CO2) emisyonunda azalma sağladığı için çevreye duyarlı bir üründür.
PUZOLANİK ÇİMENTONUN ÜSTÜNLÜKLERİ
- Yüksek İşlenebilirlik : Puzolanik Çimento, içerdiği mineral katkılar sayesinde kolay mastarlanır ve daha düzgün yüzey verir.
- Yüksek Erken Dayanım : Puzolanik çimento yüksek erken dayanım özeliği gösteren ‘’R’’ tipi bir çimentodur.
- İleri Yaşlarda Daha Yüksek Dayanım : İçerdiği mineral katkılar nedeniyle 28. günden sonra da betonda önemli dayanım artışı gözlenmektedir.
- Kimyasal Etkilere Yüksek Direnç : Betonun maruz kalabileceği sülfat, klor, deniz suyu gibi zararlı ortam etkilerine karşı koyabilme özelliği gösterir. Betonda daha düşük porozite ve bu sayede donatı korozyonuna direnç sağlar. Betonun durabilitesini artırır.
- Düşük Hidratasyon Isısı : Özellikle büyük hacimli kütle betonlarında, hidratasyon reaksiyonlarından kaynaklanan yüksek sıcaklığın neden olduğu çatlakların önlenmesinde etkilidir.
KULLANIM ALANLARI
· Genel beton uygulamaları
· Şap ve sıva
· Duvar harcı
· Deniz yapıları (özellikle deniz suyuna maruz kısımları)
· Sülfat, klor ve asit etkisine maruz betonlar
· Alkali agrega reaksiyonu riski taşıyan betonlar
· Kütle betonları
ÖNERİLER
Su : Genel olarak, belli bir çimento miktarı için kullanılan suyun miktarı arttıkça daha zayıf beton veya harç elde edilmektedir. Bu yüzden, betonda istenen işlenebilirliği sağlayan en az su ile yetinilmelidir.
Karıştırma : Karışımın bütün bileşenlerinin doğru olarak ölçülmesi büyük önem taşımaktadır. Bileşenleri tartma imkanının bulunmadığı uygulamalarda ölçüm kova, el arabası vb. ile yapılmalı ve karıştırma işlemi homojen bir renk elde edene kadar sürdürülmelidir. Karışıma ihtiyaçtan fazla su katılmamasına dikkat edilmelidir.
Bakım : Çimentolu uygulamalar (beton, şap ve harç) en az 7 gün boyunca nemli tutulmalıdır. Çatlakların önlenmesi ve istenen dayanıma ulaşılabilmesi için bu şarttır. Süratli kurumasını önlemek için yerleştirilmiş beton yüzeyine su püskürtülmeli veya betonun su kaybı naylon örtülerle önlenmelidir.
Depolama : Çimento, ortam şartlarından etkilenmeyecek şekilde, zeminden yükseltilmiş bir düzlemde ve su geçirmez ortamda saklanmalıdır. Çimentonun temin sırasına göre tüketilmesine özen gösterilmeli ve zamanla havadaki nemden zarar görebileceği dikkate alınmalıdır.
|